<h1>Fysioteam Stede Broec</h1><br /><p>Onze praktijkruimte heeft acht behandelkamers en twee oefenruimtes waar wij ook fysiofitness onder begeleiding van deskundige fysiotherapeuten geven.</p> <h1>Fysioteam Stede Broec</h1><br />Onze praktijkruimte heeft acht behandelkamers en twee oefenruimtes waar wij ook fysiofitness onder begeleiding van deskundige fysiotherapeuten geven. <h1>Fysioteam Stede Broec</h1><br />Onze praktijkruimte heeft acht behandelkamers en twee oefenruimtes waar wij ook fysiofitness onder begeleiding van deskundige fysiotherapeuten geven.

Bekkenfysiotherapie

Wat is Bekkenfysiotherapie?

 

Bekkenfysiotherapie richt zich op preventie en behandeling van klachten binnen het buik-, bekken- en lage ruggebied bij zowel vrouwen als mannen.

Het Bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenorganen en bekkenbodem(spieren) beïnvloeden elkaar.

Een probleem in het bekken kan daarom leiden tot een klacht van de bekkenbodem en omgekeerd.

Omdat de bekkenbodemspieren inwendig zijn is het lastiger om ze te voelen en te daarom te trainen.

De Bekkenfysiotherapeut kan u daarbij goed helpen.

 

Opleiding:

Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering(3-jarige Masteropleiding na HBO-fysiotherapie). Na de fysiotherapieopleiding (HBO) wordt een 3-jarige Masteropleiding gevolgd, waarin theorie op wetenschappelijk niveau en vaardigheden waaronder inwendig onderzoek en behandelen worden getraind. Na deze opleiding zijn wij Master of Science geschoold (MSc).

 

Vergoeding:

Indien aanvullend verzekerd, wordt de behandeling bekkenfysiotherapie vergoed door de zorgverzekeraar.

Fysioteam Stede Broec heeft contracten met vrijwel alle zorgverzekeraars.

 

Welke klachten worden behandeld?

- Problemen in het plassysteem als ongewild urineverlies, vaak aandrang, herhaaldelijke blaasontsteking, pijn/branderig gevoel of moeite met plassen

- Problemen met ontlasten zoals het niet goed kunnen ophouden/uitstellen van ontlasting/windjes of het niet kunnen lozen van de ontlasting(obstipatie) of pijnklachten bij ontlasten (scheurtjes/fissuren en/of aambeien) of veel aandrangklachten op de ontlasting. Verlies van ontlasting is een vervelende en sociaal beperkende klacht. U durft misschien niet meer de deur uit te gaan. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem kan één van de redenen zijn van het verlies. Toiletgedrag is ook belangrijk. De bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van het verlies mbv adviezen, onderzoek en oefeningen van de bekkenbodem.

- Verzakkingsklachten (van plasbuis/blaas/baarmoeder en/of darm). Enkele oorzaken van verminderde functie bekkenbodem en daarmee verminderde draagkracht van de organen kunnen zijn: bevalling, menopauze, veelvuldig hoesten, operaties, obstipatie en zwaar lichamelijk werk. Een verzakking kan zorgen voor plas-, ontlastings- en seksuele klachten. De bekkenfysiotherapeut onderzoekt de aard van de verzakking, de bekkenbodemfunctie en de buikdruk en kan daarna samen kijken naar hoe de klachten te minimaliseren en functie te optimaliseren, waaronder adviezen ten aanzien van toiletgedrag. Ook na een verzakkingsoperatie is bekkenfysiotherapie aan te bevelen om preventief te zorgen voor zo goed mogelijk buikdruk opvangen en bekkenbodemsteun te houden voor de toekomst.

- Chronisch bekkenpijn syndroom: chronische pijn in het bekken, buik, geslachtsorganen en de bekkenbodem. Onbegrepen klachten in deze gebieden, afgekort CPPS. De organen in het bekken en het spiersysteem in het bekken beïnvloeden elkaar, waardoor een stoornis in de bekkenbodem vaak tot stoornissen in het functioneren van de blaas en/of darm kan leiden, maar ook andersom. Ook de spieren van de buik, rug, heup en bil beïnvloeden de bekkenbodem en andersom. Zo kunnen deze spieren eventueel leiden tot klachten in de penis, vagina of plasbuik, wat bijvoorbeeld weer kan leiden tot last bij plassen. De

bekkenfysiotherapeut kan deze spieren onderzoeken en behandelen middels adviezen en behandelen van de betreffende spieren.

- Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten: de bekkenfysiotherapeut is opgeleid om de zwangere met bekkenklachten optimaal te begeleiden tot de bevalling en erna. Om het bekken en de bekkenbodem zo goed mogelijk te laten herstellen kan na de bevalling een buik- en (inwendige)bekkenbodemcheck worden gedaan om optimaal te revalideren na de bevalling. Zeker na een bevalling met knip of scheur en/of vacuümpomp, een snelle of lange bevalling en bij hoog geboortegewicht van het kindje, wordt dit aanbevolen. Ook na een keizersnede kan de bekkenfysiotherapeut advies geven en behandelen voor optimale revalidatie van litteken en bekken.

- Stuitklachten ontstaan na een val, na de bevalling, tijdens de zwangerschap of langzaam ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak. Ik behandel uitwendig mbv houding- en lifestyleadviezen, spierrekkingen, NIMOC- techniek, myofasciale technieken en in overleg indien nodig inwendig of met apparatuur om de bekkenbodem te behandelen ter verlichting van de stuitklachten.

- Buik(spier)klachten/schaambotklachten: door de wisselwerking van de buik(spieren) met de bekkenbodem en door aanhechtingen van de buikspieren aan het bekken kunnen klachten ontstaan. De bekkenfysiotherapeut kan onderzoeken of de klachten met behulp van manuele technieken, oefeningen, instructie, bewustwording van de spieren in dit gebied beïnvloed kunnen worden.

- Seksuele klachten: pijn bij vrijen (penetratie), pijn in de genitaliën waarbij de bekkenbodemspanning een oorzaak kan zijn, worden ook gezien door de bekkenfysiotherapeut. Vaak is er een verwijzing via huisarts, gynaecoloog, seksuoloog of psycholoog. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Bij mannen gaat het om zowel pijnklachten als erectie- en/of ejaculatieklachten. Zonder verwijzing is het ook mogelijk voor een intake langs te komen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Bewustworden van de bekkenbodem en deze leren ontspannen is vaak een belangrijk doel om weer pijnvrij gemeenschap mogelijk te maken.

Teamleden

Monica Bok


Monica Bok E-mail: monica.bok@fysioteam.nl
BIG registratie: 09033187204