Sportfysiotherapie
Tijdens uw favoriete sport bent u geblesseerd geraakt en u wil zo snel mogelijk weer aan de slag. Eventueel met een aangepast trainigsschema, maar u wil uw conditie behouden. De sportfysiotherapeut helpt u hiermee.
Een sportfysiotherapeut weet wat er tijdens het sporten gebeurt en begrijpt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sporter weet hij ook hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Zowel afgestemd op uw mogelijkheden als op de sport die u beoefent. Hij of zij kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.
Uw sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden waaronder oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. De therapeut traint u sportspecifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau en treedt, als hij dit nodig acht, in overleg met uw trainer over een aangepast trainingsschema. U merkt dat u een stuk makkelijker praat met een specialist die u als sporter benadert.
Zorg dat u kunt blijven sporten en voorkom herhaling van dezelfde sportblessures!
In de eerste plaats als u een sportblessure of andere klachten heeft waardoor u niet meer kunt sporten. Maar wij geven ook blessurepreventieadvies, zodat u het risico op blessures tot een minimum beperkt. Verder geven wij advies in uw keuze voor een bepaalde sport, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel. Ook geven wij sportmedische begeleiding van trainingsprogramma’s en als u maximaal wilt presteren kunnen wij u hierin adviseren.
Of sportfysiotherapie ook uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling en is tevens afhankelijk van uw eigen inzet.
Tijdens de eerste behandeling heeft u een uitgebreid vraaggesprek met de sportfysiotherapeut en volgt een lichamelijk onderzoek. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht zelf gekeken, maar ook hoe de klacht heeft kunnen ontstaan. Ook bekijkt de sportfysiotherapeut of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.
Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.
Uw sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur kunnen ook deel van de behandeling uitmaken.U wordt sportspecifiek en functioneel getraind, zodat u kunt herstellen naar uw oorspronkelijke sportniveau.
Sportfysiotherapie kost per behandeling hetzelfde als een normale zitting. Zie hiervoor onze tarieven onder de button 'fysiotherapie'.
In bijna alle aanvullende verzekeringen wordt fysiotherapie overigens nog steeds geheel of gedeeltelijk vergoed.
Meer weten over uw eigen situatie?
Vraag naar de voorwaarden bij uw verzekeraar of klik hieronder om te vergelijken waar u het beste af bent: www.independer.nl
Indien uw verzekeraar niet in dit overzicht voorkomt, is het wellicht verstandig als u eerst uw verzekeringsvoorwaarden erop naslaat, zodat u weet wat eventueel voor eigen rekening komt.
Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden bepaalde basiseisen, waaronder een diploma van de studie fysiotherapie.
Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding Allround Sportfysiotherapie heeft gedaan. Geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg (lidvereniging van het KNGF) in samenwerking met NOC*NSF en de Hogeschool van Midden Nederland.