Claudicatio intermittens
Heeft u een krampende pijn in uw benen zodra u een eindje gelopen heeft? En kunt u weer verder nadat u even hebt gerust? Uw klachten wijzen op een verminderde bloedtoevoer naar uw benen, ook wel etalagebenen genoemd.
De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).
Claudicatio intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veelgebruikte term voor deze aandoening “etalagebenen”. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalagebenen vandaan.
Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk welke door het bloed vervoerd worden. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer.
Doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van vernauwde of afgesloten slagaders kunnen op verschillende manieren tot uiting komen:
- Er kan sprake zijn van een langzaam sluipend proces. De eerste klachten kunnen zich voordoen tijdens inspanning, bijvoorbeeld tijdens lopen, rennen of traplopen. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende zuurstofrijk bloed aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die dwingt tot regelmatig stilstaan: claudicatio intermittens.
- De doorbloeding van het been kan ook plotseling worden belemmerd door een stolsel in de slagader.
Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn hetzelfde als die voor vernauwingen in de kransslagaders van het hart:
- Roken
- Hoge bloeddruk
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
- Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
- Overgewicht - Weinig lichaamsbeweging
- Ook aanleg en leeftijd spelen een rol
Gesuperviseerde looptraining
Bij patiënten met claudicatio intermittens is aangetoond dat conservatieve behandeling, waarbij patiënten gestimuleerd worden veel te lopen, meestal leidt tot verbetering van de loopafstand. Er zijn veel onderzoeken gedaan waarin looptraining vergeleken werd met andere vormen van behandeling. Uit al die onderzoeken bleek dat de maximale pijnvrije loopafstand na looptherapie duidelijk verbeterd was (tot 210 %).
Het behandeltraject omvat één jaar:
- 1e tot en met de 3e maand loopt u twee tot drie maal per week op de loopband
- 4e tot en met de 6e maand loopt u één maal per week
- In de 9e en 12e maand wordt u opnieuw getest
- Gedurende het hele jaar volgt u een huiswerkprogramma
Over de precieze mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de loopafstand is helaas nog weinig bekend. Uit alle onderzoeken komt naar voren dat een loopprogramma, waarbij minimaal drie keer per week tegen de maximale pijngrens aan wordt gelopen, het beste resultaat geeft.
Het beste resultaat krijgt u zodra u begeleiding krijgt van een fysiotherapeut die speciaal in claudicatio intermittens is geschoold. Binnen onze praktijk zijn dit Roos Meester en Connie Slichter.
Voor meer informatie over looptherapie kunt u terecht op de volgende website: www.claudicationet.nl
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Etalagebenen valt onder de lijst Chronische Aandoeningen en wordt, bij juiste verwijzing door huisarts of specialist, vergoed uit de basisverzekering. Uw verwijzer is op de hoogte, vraag hiernaar. Let op: Voor de behandeling wordt wel het jaarlijkse eigen risico belast voor zover u dit nog niet heeft opgebruikt. U krijgt max. 37 behandeling per indicatie (verspreid over 1 jaar) en dit kan niet herhaald worden. Mocht u in de toekomst nogmaals looptraining nodig hebben dan heeft u hiervoor een aanvullende verzekering nodig.
Fysioteam Stede Broec heeft met de meeste zorgverzekeraars een contract gesloten; bij deze verzekeraars kan/zal uw fysiotherapeut het afgesproken tarief rechtstreeks in rekening brengen. In de overige gevallen zal de fysiotherapeut de behandelingen bij u in rekening brengen. U kunt dan zelf de rekening bij de zorgverzekeraar indienen.
Meer weten over uw eigen situatie?
Vraag naar de voorwaarden bij uw verzekeraar of klik hieronder om te vergelijken waar u het beste af bent: www.independer.nl
Indien uw verzekeraar niet in dit overzicht voorkomt, is het wellicht verstandig als u eerst uw verzekeringsvoorwaarden erop naslaat, zodat u weet wat eventueel voor eigen rekening komt.